Hur fungerar botox?

Botox som egentligen heter botuliniumtoxin, har sedan långt tillbaks kallats för”nervgift”. Det är förmodligen orsaken till att många förknippar det med obehag eller fara. Botox är egentligen ett väldigt ”snällt” preparat som används i minimala mängder och som bryts ned och utsöndras via urinen på ett par dagar men effekten håller 3-6 månader.

Botox bryter kommunikationen mellan nerv och muskel. Detta gör att nerven inte längre kan be muskeln att spänna sig vilket ger en tillfällig förlamning där man beroende på dosering kan välja att låta nerven och muskeln ha lite kontakt, alltså göra muskeln lite trögare. Detta gör att linger och rynkor slätas ut men att man fortfarande har miniken kvar. Vid högre doser bryter man kommunikationen helt och muskeln blir då fullständigt paralyserad under en viss tidsperiod.

Vid spänningshuvudvärk som migrän är ett effektivt sätt att minska smärta och spänning att helt paralysera muskeln. Själv har jag under många år (redan innan jag ens hade en tanke på att jobba med estetiska injektioner) gått på behandling mot migrän med botox och har sen dess fått ett nytt liv. Första månaderna efter behandling var jag helt lyrisk och tacksam över att helt plötsligt kunna leva ett ”normalt liv” utan att bli sängliggande under minst ett dygn flera gånger i månaden. Numera har jag vant mig och känner mig rätt bortskämd som tycker otroligt synd om mig själv de få gångerna jag får migrän, vilket är när botoxen börjar gå ur/innan det kickat in.

Hoppas ni lärt er något nytt! Hör av er om ni har några funderingar.

Ha en skön solig dag! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s